Днес се навършват 76 г. от Деветосептемврийския преврат, който слага началото на 45-годишната комунистическа диктатура в България.

В нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г. се извършва държавен преврат в страната. Той е осъществен малко след обявяването на Съветско-българската война и при положение на частична окупация на територията на страната от Червената армия.

В резултат на това е свалено законното правителство на Константин Муравиев и на власт идва правителство на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев.

Отечественият фронт взема властта в България с помощта на въоръжените сили – формирования на Българската армия начело с поддържащи го офицери и силите на българската партизанска Народоосвободителна въстаническа армия (НОВА), както и силите на Трети Украински фронт на Червената армия.

Страната сключва примирие със Съюзниците и променя геополитическата си ориентация, като започва участие на тяхна страна във Втората световна война. След това важно събитие България попада в съветската сфера на влияние и настъпва мащабна политическа, икономическа и социална промяна в обществото.

Деветосептемврийският преврат е последван от вълна на насилие, извършвано главно от комунистически групи срещу политически или лични противници. Тези масови беззакония продължават няколко месеца и постепенно са поставени под контрол от властите със създаването на т.нар. „Народен съд“ в края на 1944 г. Според различни оценки броят на убитите и безследно изчезналите през този период е между 5 и 40 хиляди души.

Осъдените на смърт от т. нар. „Народен съд“ са 2 730 души. Между тях са министри, депутати, журналисти, банкери, кметове, свещеници, земевладелци, учители. С помощта на Кремъл българската опозиция е смазана. Така Българската комунистическа партия поставя началото на тоталитарно управление, което продължава до 1989 г.

By Християн Гьошев

Християн Гьошев е главният редактор на сайта Bulgarianews.bg. Автор е на редица материали, отразяващи светския живот в България. Пиар е на едни от най-популярните светски личности, както и на няколко от най-уважаваните бизнесмени. Собственик и организатор е на светските награди ,,Знаменитост на годината” и на конкурси за красота и е инициатор на множество благотворителни и културни събития.

Вашият коментар