Яна Средкова е Мисис България Свят 2018, Мисис Европейски съюз 2019 и подгласничка на Мисис Европа 2019. Тя е на 39 години, омъжена е и има три деца. Тези две мисии в живота ѝ се обединяват в едно. Яна води активен живот в социалната сфера, изцяло продиктуван от любовта ѝ към здравето и децата. Тя е организатор и домакин на множество благотворителни събития, насочени към по-добър живот и мечтано детство. Кампаниите, с които е обвързана, насърчават, подпомагат, а понякога дори променят съдби. Зад Яна стои екип от приятели и съмишленици, които вярват в успеха и личния пример. Другата посока, в която се развива, е свързана със слабостта ѝ към здравословния начин на живот. Яна е мениджър и собственик на пекарна за здравословни храни. Там се предлага разнообразно хелти-фууд меню, адаптирано както за възрастни, така и за деца. От няколко сезона Яна е водеща в провеждането на курсове за безглутеново готвене, като специализира и в изготвянето на индивидуални режими за клетъчно хранене. Със селекцията си от предложения за хранене госпожа Средкова доказва, че полезното хранене може да бъде и изкушаващо вкусно.

1. Здравейте, г-жо Средкова. Бихте ли ни се представили извън това, че сте Мисис България 2018 и Мисис Европейски съюз 2019? Каква е цената на короната?
– Здравейте. Казвам се Яна Средкова. Омъжена съм и имам 3 деца – едно момиче и две момчета. От близо пет години се занимавам със здравословно хранене и изготвяне на хранителни режими на деца и възрастни, които имат проблеми с глутена и усвояването на хистамин от организма. Аз също се стремя да се придържам към здравословния начин на хранене. Покрай приготвянето на различни десерти и ястия в пекарната си признавам, че това невинаги е възможно.
Няма награда или титла, с която да съм била удостоена и да ми тежи! След като съм я получила, значи отговарям на определени критерии. Мога само да се радвам, че съм била забелязана и удостоена с награда.

2. Ситуацията с Covid-19 попречи ли на българина да се храни здравословно? Усетихте ли спад в поръчките на здравословни храни?
– Всеки, който спортуваше и се придържаше към правилно и балансирано хранене преди Ковид пандемията, се придържаше и по време на нея, както и сега. Това забелязвам сред мои близки и познати. Смятам, че е грешка да се следва максимата, че всичко здравословно е скъпо. Да, имаше един такъв период сред „модерните“ стоки и продукти, но той вече отминава и тези стоки стават все по-достъпни за хората.
Имаше период на лек спад на поръчките на здравословни храни, но мога да кажа, че беше за кратко.

3. Вие как успяхте да запазите бизнеса си през всички тези трудни месеци? Доста бизнеси проявиха определена креативност, а вие?
– Да, доста от малките бизнеси фалираха. Ние също претърпяхме доста загуби, особено в началото на пандемията. Креативността ни се състоя в онлайн продажбите, както беше и при повечето бизнеси, свързани с хранене. Основно разнасяхме по домовете.

4. Преди известно време заедно с дъщеря ви започнахте семеен бизнес с бижута. Как се развива той в момента? Успява ли ситуацията с Covid-19 да попречи на развитието на новото ви начинание?
– Всяко ново начинание е трудно и изисква много време, усилия и изразходване на енергия в тази посока. Начинанието ни започна по време на пандемия, което не е за подценяване. Но пък и аз, и дъщеря ми сме достатъчно амбициозни, за да не се откажем толкова лесно от това изкуство. Аз, разбира се, помагам с каквото мога, но тя е основният двигател и творец.

5. Какво да очакваме в рубриката ,,Здравословно с Яна Средкова”?
– Очаквайте много полезни съвети относно здравето, както и авторски рецепти от мен и моята „зелена кошница”.

By Християн Гьошев

Християн Гьошев е главният редактор на сайта Bulgarianews.bg. Автор е на редица материали, отразяващи светския живот в България. Пиар е на едни от най-популярните светски личности, както и на няколко от най-уважаваните бизнесмени. Собственик и организатор е на светските награди ,,Знаменитост на годината” и на конкурси за красота и е инициатор на множество благотворителни и културни събития.

Вашият коментар