Д-р Георги Ненковски е специалист с над 20-годишен стаж в областта на общата дентална медицина. Завършва Медицинския университет в град Пловдив през 1998 г. като магистър по дентална медицина. През 2000 г. регистрира собствена практика, в която работи и до днес. Стреми се непрекъснато да обновява знанията и уменията си в областта на съвременната дентална медицина, като за целта посещава сертифицирани курсове и обучения. Проявява интерес и към естетичната дентална медицина (поставяне на филъри). Д-р Ненковски смята, че здравословният начин на живот е от най-голямо значение за здравето и здравата усмивка на човек.

Едно от най-големите предизвикателства в съвременната дентална медицина е лечението на детски зъби, възпитанието за профилактика в семейна среда и редовни посещения при личния дентален лекар. От изключителна важност е ранното диагностициране на проблем, тъй като по този начин детето остава с положително впечатление от посещението си в кабинета и с радост и усмивка ще се върне отново.

Грижите за зъбите на детето трябва да започнат още от бременността на майката, тъй като тогава започва и изграждането на емайла. Временните зъби на дететоизграждат органичния си матрикс в интервала 3 – 6 месец на бременността. Интензивната им минерализация се реализира след 6-ия месец до 2-2,5 години след раждането. От особена важност за оптималното изграждане на зъбните структури е правилното хранене на бременната.

Тук е мястото да обърна внимание на това, че бъдещите майки трябва да се погрижат за своите зъби още при планирането на бременността, тъй като по време на бременността тялото на жената претърпява стрес, който се изразява в хормонален дисбаланс, силна нужда от калций и др. Един от честите проблеми при тях е гингивитът (възпаление на венците) с придружаващокървене. Още при появата на първите симптоми трябва да се обърнат към зъболекар, който да направи преглед и професионално почистване. Поради същите причини е възможна и появата на кариес. Ако той не се лекува в началната му фаза, могат да настъпят усложнения катопулпит или периодонтит например. Тези усложнения са много по-трудни за лечение. Бъдещите майки са противопоказни към рентгеново изследване, анестезия, адреналин и неговите производни, използване на тетрациклин и стрептомицин, протезиране и поставяне на имплант, ултразвуково почистване на зъбен камък, избелване на зъби. Това значително усложнява лечението.Съществен проблем могат да бъдат брекети, скоби, шини,поставени по-рано, тъй като те затрудняват спазването на добра устна хигиена. От изключителна важност за здравите зъби на детето е рационалното хранене на бременната жена. Въпросът за хранителната профилактика като част от комплексната профилактика на денталните заболявания е проучен обстойно, тъй като непрекъснато се въвеждат нови технологии, променят секачеството на храната и начинът на хранене на хората и това остава актуален проблем в денталната медицина.

Още от самото начало на бременността жената трябва да си осигури храна, богата на животински белтъчини, да приема достатъчно калций, фосфор и други ценниминерали. Те взимат участие  в изграждането на костите и зъбите. Въглехидратите също имат своето полезно действие и участват до известна степен в изграждането на тъканите. Но с тях не бива да се прекалява, защото те имат и кариесогенно действие.

Много важно е и рационалното хранене на детето веднага след раждането му. Най-доброто профилактично хранене за малкото бебе е майчината кърма. Тя има оптимален за нуждите на детския организъм състав – белтъци, мастникиселини. Освен това бозаенето развива и регулира развитието на дъвкателната система у малкото дете. Необходимите витамини децата трябва да усвояват в натурален вид – от плодове и зеленчуци. Те трябва да приемат храни, богати на витамин С, витамин А, витамин Д и други. Флуорната профилактика е един от начините за повишаване на устойчивостта на твърдите зъбни тъкани. Чрез нея се осигурява първичната профилактика на зъбния кариес. Флуориди, макар и в малки количества,има в почти всички храни, тъй като флуор се съдържа в почвата и във водата. Флуорът може да окаже благоприятно действие, като се приема вътрешно или се прилага локално, директно върху зъбния емайл. Той се приема продължително, полезен е във всяка възраст (с най-силно действие през периода на бременността и до 12–15-годишна възраст). Флуорът в дозировка за кариеспрофилактика е напълно безопасен, НО когатодозата му превишава тази, която се прилага за профилактика, той може да окаже токсичен ефект. Първата проява на предозиране на флуора е зъбната флуороза.

Първият преглед на детето в дентален кабинет е веднага след като започне пробивът на първите зъби – около 6-тия месец след раждането му. Тогава започва и неговата орална хигиена. Зъбките се почистват най-малко веднъж на ден, особено вечер преди сън, чрез обтриване на зъбите с марля, напоена с разредена кислородна вода – 1-2%. Към 2годишна възраст детето трябва да се приучи към използването на четка и паста. Първоначално измиването се извършва от родителите и постепенно детето преминава към самостоятелно действие. При децата се препоръчва устата да се изплаква след всяко хранене.Зъбите се мият два пъти на ден в продължение на 2,53 минути, не по-малко.

Здравите детски зъбки са част от общото здраве на децата.Ето защо профилактиката на денталните заболявания трябва да е на първо място. Една от причините за все по-срещаното явление кариес е наличието на бактериална плака по зъбите, която с времето разрушава емайла и кариесът напредва в дълбочина. Като превантивна мярка срещу ранното появяване на кариес се поставят “силанти– пластичен композит, който зъболекарите слагат в цепнатините на зъбите. Тук става въпрос за по-големи деца, при които са налични постоянни дъвкателни зъби. Споставянето на силант във фисурите на зъбите зъболекарите целят да направят повърхността по-гладка и по-достъпна за почистване. Поставянето на силанта е бързо, лесно, безболезнено и полезно за детето.Министерство на здравеопазването организира безплатно поставяне на силанти на първите постоянни молари в рамките на Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 5 до 8 навършени години.

От всичко казано дотук можем да направим следния извод: комбинацията от редовните посещения при лекаря по дентална медицина, правилната устна хигиена и рационалното хранене (правилният подбор на храни и напитки) притежават огромния потенциал да елиминират зъбния кариес при децата.

By Християн Гьошев

Християн Гьошев е главният редактор на сайта Bulgarianews.bg. Автор е на редица материали, отразяващи светския живот в България. Пиар е на едни от най-популярните светски личности, както и на няколко от най-уважаваните бизнесмени. Собственик и организатор е на светските награди ,,Знаменитост на годината” и на конкурси за красота и е инициатор на множество благотворителни и културни събития.

Вашият коментар