Бойко Манев е ескперт в областта на туризма с над 20 години стаж в градски и морски хотели. Има над 50 успешно проведени обучения с над 1000 участници в България, Чехия, Белгия и Казахстан. Познат е също и с книгата си „Щом аз мога и ти можеш“, на издателство Сиела, която излезе през 2015 г. Книгата придоби популярност поради това, че е първата книга в стил приложна психология, книга за успеха, написана от българин.Бойко Манев е и човека, който ще има специална рубрика в сайта ни, а именно “Travel с Бойко Манев”.

– Г-н Манев, бихте ли се представили за нашите читатели извън това, че сте експерт и професионалист в областта на туризма в България?

– Благодаря за оценката. Туризма е страст, хотелиерството е призвание. Няма как да се развиваш в тази сфера повече от 20 години, ако нямаш пристрастеност към това, с което се занимаваш. На няколко пъти през годините съм правил опит да напусна хотелиерството, но след това се връщам по-зареден от всякога. При нас няма работно време и няма ден с ден еднакъв, като може би това е една от причините да продължавам да работя с хъс и енергия, каквато имах и в началото.

От 4-5 години не съм толкова активно ангажиран с оперативната част на хотелиерството, защото съм част от административните екипи, на длъжност Мениджър Човешки Ресурси, но въпреки това си позволавам да взимам отношение тогава, когато преценя, че това би било от полза за компанията.

Аз съм нетипичният HR Мениджър. За мен има много малко тайни в управлението на един хотел и познавам в най-малки детайли работата си – усещам пулса във всяко едно от звената и помагам там, където и когато е нужно за да се постигнат резултатите, които се очакват от нас.

От една година съм HR Meниджър и в една от най-известните вериги ресторанти за бързо хранене в света. Признавам си за мен това беше голямо предизвикателство, защото в компанията е възприет американският пример – израстване от входящите позиции – работник в кухня/ бургери или касиер до мениджърско/ръководно или в звено Администрация. Аз съм едно от малкото изключения и съм благодарен на екипа, че ме приеха много бързо като пълноправен член.

– Какво да очакваме от рубриката ,,Travel с Бойко Манев”?

– В момента в който се свързаха с мен от сайта www.bulgarianews.bg с покана да водя собствена рубрика, аз приех на момента. За мен това е едно признание за това, което съм постигнал като професионалист, но в същото време и възможност и отговорност. В рубриката ще има интервюта с хора от бранша – туризъм, хотелиерство и ресторантьорство, ще има публикации свързани с актуални теми и проблеми, ще си позволя да давам и съвети свързани с кариерното израстване.

Надявам се да бъде полезна и всеки читател на сайта да намира време за да се запознава и с актуалностите, които ще публикуваме в тази секция.

– За финал, тъй като сме на прага на края на летният сезон, но с поглед към зимният сезон. Какви са вашите очаквания за сезон Зима 2020/2021?

– Преди сезон Лято 2020 в друго интервю бях попитан дали ще има летен сезон. Тогава отговорих, че това е въпрос за 1 милион лева….

Мога да кажа едно – със сигурност всички са много по-предпазливи както в очакванията си, така и в подготовката си за сезон Зима 2020/2021. Това е добра новина, защото по този начин се намаляват рисковете от загуби и от там фалити.

Вярвам, че дори да има втора вълна от пандемията COVID-19, то тя няма да засегне толкова сериозно бизнеса от една страна и ще има по-малък негативен ефект върху туризма, като цяло.

Всички си „научихме урока“ и с правилната подготовка, ще успеем да постигнем един успешен зимен сезон, което пожелавам на всички колеги и инвеститори.

By Християн Гьошев

Християн Гьошев е главният редактор на сайта Bulgarianews.bg. Автор е на редица материали, отразяващи светския живот в България. Пиар е на едни от най-популярните светски личности, както и на няколко от най-уважаваните бизнесмени. Собственик и организатор е на светските награди ,,Знаменитост на годината” и на конкурси за красота и е инициатор на множество благотворителни и културни събития.

Вашият коментар