Вчера приключи събирането на подписи под Европейската гражданска инициатива „Козметика без жестокост“. Тя цели прекратяване на експериментите върху животни в Евросъюза. Над 1,4 млн. европейски граждани са се подписали в рамките на 12 месеца. От тях над 56 000 са от България. С това страната ни е на 4-то място в цяла Европа по подписи на глава от населението.

Зад огромния успех на петицията у нас стои кампанията „Експерименти без животни“ на организацията „Невидими животни“ и редица български звезди. Сред тях са: Силвия Петкова, Асен Блатечки, Орлин Павлов, Маги Джанаварова, Силвена Роу, Биляна Лазарова „Биляниш“, Дамян Илиев „Дзами“ и др. Те взеха участие в клип, който към момента има над 1 милион гледания във „Фейсбук“. Клипът показва емоционалните им реакциите, докато гледат реални кадри на експерименти с животни.

През юли и август „Невидими животни“ организираха и пунктове за събиране на подписи, в които близо 100 младежи от цялата страна взеха участие. Пунктове имаше в София, Пловдив, Варна, Бургас, Видин, Казанлък, Плевен и Велико Търново.

По данни от 2019 над 10 милиона животни – котки, кучета, зайци, мишки и други – се използват и убиват ежегодно при изследвания и тестове в лаборатории в ЕС. Целта на инициативата, събрала рекордно широка подкрепа у нас, е да се сложи край на използването на животни в експерименти за козметика, химикали и постепенно в науката и медицината.

Стефан Димитров от „Невидими животни“ сподели за успеха в съобщение до медиите: „Гражданите на България поставиха ясно задачата пред Европейската комисия: тя трябва да излезе със съществени законодателни предложения за поетапно премахване на опитите с животни и прекратяване на страданието на милиони животни в лабораториите в Европа. Българските политици също трябва да вземат това под внимание.“

Сега организаторите на инициативата разполагат с три месеца, за да изпратят подписите на компетентните органи на държавите-членки за проверка. След това трябва да отнесат окончателния брой подписи до Европейската комисия и Европарламента. Ако той е над 1 милион, Еврокомисията ще е длъжна да разгледа исканията на организаторите.

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Bulgarianews.bg

Харесайте нашата фейсбук страница!


This will close in 15 seconds

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com