За единадесета поредна година най-добрите вина на Балканите бяха отличени в престижния конкурс The Balkans International Wine Competition (BIWC). Тази година той се проведе на историческия гръцки остров Саламина, а в надпреварата се включиха рекорден брой участници – повече от 1000 вина и 280 изби. На официална церемония и гала вечеря в Ктима Филипикон престижното международно жури обяви страната домакин на следващото издание на Конкурса – Румъния! През юни 2023 година Бистрица-Насауд, Трансилвания, ще посрещне 12-то издание на BIWC.

 

Най-голямата награда в конкурса – Гранд трофеят за Най-добро вино на Балканите”, Най-добрата изба на Балканите, спечелила най-много медали в конкурсната част, както и трофеите в отделните категории  – ще бъдат връчени  на бляскава церемония „Балкански винени оскари” в първата вечер на Фестивала в София – на 16 юни от 20:00 ч. под открито небе във Виненото градче пред НДК.

 

По традиция, журито награждава една от избите участници в Конкурса от всяка държава с отличието Best of Show,  за виното спечелило най-висок брой точки за съответната страна. Българското вино, спечелило статуетката в тази категория, е Zelanos Rose Pinot Noir 2021, изба ZELANOS WINERY. Ето и останалите отличени:

 

Best of Show Albania

Juga e Bardhe 2021

KANTINA FABA

 

Best of Show Bosnia and Herzegovina

Perle Ljubavi 2021

VINARIJA FAZAN

 

Best of Show Croatia

Plovac Ploski 2015

CARIC WINERY

 

Best of Show Greece

Diaporos Xinomavro 2017

KIR YIANNI ESTATE

 

Best of Show Kosovo

Rahova Klasike Reserve 2019

LABI WINES

 

Best of Show Montenegro

Stari Podrum Vranac 2013

PLANTAZE WINERY

 

Best of Show North Macedonia

Luda Mara Vranec 2019

TIKVES WINERY

Best of Show Romania

Crama Gabai Red Blend 2019

CRABA GABAI

 

Best of Show Serbia

Vincic White Reserve 2012

VINCIC WINERY

 

Best of Show Slovenia

Seven Numbers Sauvignon Blanc 2019

PUKLAVEC FAMILY WINES

 

Best of Show Turkey

Suvla Bogazkere – Okuzgozu 2021

SUVLA WINERY

 

Best of Show Ukraine

Odessos Merlot Limited Edition 2020

ODESSOS WINERY

 

Церемонията по награждаването водеха Галина Нифору, директор на BIWC, Игор Лукович, председател на BIWC от тази година, и Константинос Лазаракис, почетен председател на BIWC. Тя беше открита от кмета на Саламина Георгиос Панагопулос, в присъствието на посланика на България в Гърция – Валентин Порязов, посланика на Турция в Гърция г-н Озюгергин, дипломати от Словения, Румъния и Украйна. На церемонията присъстваха и президента на Търговската асоциация  на Саламина – Константинос Специотакис, Константинос Зафирис и Антонис Зафирис oт фирма Линк ЕПЕ – логистичен партньор на Конкурса, бизнес представители от Атина, Пирея, Саламина и почитатели на балканското вино.

 

Истински очарована съм от топлотата и професионализма на домакините от Саламина. За мен беше изключително вълнуващо моят втори дом да посрещне дванадесетото издание на BIWC. Подобаващо за бляскавата церемония имахме не само рекорден брой мостри, а и рекордно качество! Наблюдавам развитието на вината в региона и спокойно мога да кажа, че се приближаваме със смело темпо до световните сили!, споделя Галина Нифору.

 

Специални награди с изображението на остров Саламина и маслинова клонка бяха връчени от кмета на Саламина на всички Master of Wines, присъствали на събитието: Граф  Джон Салви MW, Каролайн Гилби MW, Род Смит MW, Робин Кик MW, a всички останали членове на журито получиха диплом за участието си.

Всички наградени вина от Конкурса ще могат да бъдат дегустирани в специалната Златна шатра във Виненото градче пред НДК. Освен богатата програма и изключително щедрия избор на вина от целия балкански регион, гостите на Фестивала ще бъдат първите, които ще научат името на носителя на Гранд трофея, истинската кулминация на единадесетото издание на BIWCF!

Вашият коментар