Ако сте пушач и сте се опитвали да откажете навика за пушене не сте единствени. Близо седем от 10 пушачи казват, че искат да спрат. Отказът от тютюнопушенето е едно от най-добрите неща, които можете да направите за здравето си. Пушенето вреди на почти всеки орган в тялото, включително и сърцето. Близо една трета от смъртните случаи в следствие на сърдечни заболявания са резултат от тютюнопушенето или пасивното пушене.

Възможно е да се изкушите да се обърнете към електронните цигари (електронни цигари, писалки за вейп и други вейпинг устройства) като начин да улесните прехода от традиционните цигари към отказването. Но дали пушенето на електронни цигари наричано още вейпинг (vaping ) или вдишване на водна пара през изпарител е по-доброто за Вас от използването на традиционните тютюневи изделия? Могат ли електронните цигари да Ви помогнат да спрете да пушите?

Петте основни факта за електронните цигари или вейпинг са:

1. Вейпингът е по-малко вреден от пушенето, но не е безопасен

Електронните цигари загряват никотина (извлечен от тютюн) обогатен с ароматизатори и други химикали, за да създадат водна пара, която вдишвате през устройство изпарител. Традиционните тютюневи цигари съдържат разнообразни химикали, много от които са токсични. Въпреки, че не се знае точно какви са химичните вещества в електронните цигари изследване сочи, че са източник на токсични химикали.

Има установени белодробни проблеми и дори смъртни случаи свързани с вейпинг. От Ноември 2019 Центровете за контрол на заболяванията (CDC) в САЩ потвърждават 47 смъртни случая свързани с употребата на електронни цигари. Както и увреждане на белите дробове (EVALI) при пациенти използвали електронни цигари или вейпинг продукти.

Поради липсата на достатъчен контрол върху продажбата на течности и консумативи за електронни цигари към момента тези случаи засягат предимно хора, които използват нерегламентирени на пазара и модифицирани електронни течности. Това важи особено за хората, които използван вейпинг продукти съдържащи тетрахидроканабинол (THC). Центровете за контрол на заболяванията (CDC) идентифицират витамин Е ацетат като проблемен химикал, който причинява нареченото от тях заболяване EVALI – увреждане на белите дробове в следствие използването на електронни цигари и вейпинг продукти. Представлява сгъстяващ агент, който често се използва във вейпинг THC продукти. При проведено изследване е открит във всички проби от белодробна течност на пациенти с увредени бели дробове.

Препоръчва се:

Да не се използват THC-съдържащи електронни цигари или вейпинг продукти
Да се избягва използването на информация от неофициални източници, за да получите вейпинг устройство
Да не се модифицира вейпинг устройството с добавяне на вещества, които не са предвидени и позволени от производителя
2. Изследвания сочат, че вейпинга е вреден за сърцето и белите дробове

Никотинът е основен агент и в двата вида цигари –традиционните и електронните и е много пристрастяващ. Предизвиква Ви да жадувате да пушите и да страдате при липса като се борите с желанието. Никотинът също така е токсично вещество. Той повишава кръвното налягане и стимулира отделянето на адреналин, което увеличава сърдечната честота и вероятността от сърдечен удар. Има много неизвестни за вейпинга, включително точно какви химикали влизат в състава на изпаренията и как влияят на физическото здраве във времето. Трябва да разберете, че електронните цигари са потенциално опасни за Вашето здраве. Резултати от изследвания посочват връзка с хронични белодробни заболявания, астма и сърдечно-съдови заболявания.

3. Електронните цигари са също толкова пристрастяващи, колкото традиционните

Изследвания сочат, че заради никотина както в обикновените така и в електронните цигари може да са също толкова пристрастяващи, колкото хероин и кокаин. Нещо по-лошо, много потребители на електронни цигари получават още повече никотин отколкото биха получили от тютюневи изделия – можете да си купите касети с допълнителна сила, които имат по-висока концентрация на никотин, или можете да увеличите напрежението на електронната цигара, за да получите по-голямо попадение на веществото.

Изгарянията с вейп устройство са рядкост, но могат да бъдат сериозни. Особено ако устройството се запали, докато е в джоба на собственика.

4. Електронните цигари не са най-доброто средство за спиране на пушенето

Въпреки, че са пуснати на пазара като помощно средство за отказване от тютюнопушенето електронните цигари не са получили одобрение като устройства за спиране на тютюнопушенето. Проведено изследване е установило, че повечето хора, които възнамеряват да използват електронни цигари, за да изкоренят никотиновия навик в крайна сметка продължават да пушат както традиционни, така и електронни цигари. Центровете за контрол на заболяванията (CDC) съветват възрастните, които използват електронни цигари за отказване от тютюнопушенето да претеглят рисковете и ползите и да обмислят използването на други одобрени методи и начини за отказване от пушенето.

5. Тийнейджърите – подрастващото поколение се пристрастява към никотина

Сред младите електронните цигари са по-популярни от всеки традиционен тютюнев продукт. Има три причини електронните цигари да са особено примамливи за младите хора.

Много тийнейджъри смятат, че вейпинг е по-малко вредно от тютюнопушенето
Електронните цигари имат по-ниска цена от традиционните цигар
Устройствата изпарители често са обогатени с плодови аромати, които са харесвани от по-младите потребители
И младежите и възрастните намират липсата на дим за привлекателна. Без мирис електронните цигари изпъкват пред тютюнопушенето. Вейпингът и електронните цигари понякога се популяризират като начини за подпомагане на пушачите да откажат цигарите. Но това често води до използване на традиционни тютюневи изделия в последвствие.

Вашият коментар