Официално сезон Лято 2021 беше открит на 01 Май 2021, от правителството на г-н Бойко Борисов. За съжаление на това откриване не му беше нито момента, нито имаше за кого да стартира – нямаше туристи, нямаше служители, нямаше и подходящ сезон (като метеорологична прогноза на времето), от което се получи една много неприятна комбинация. Ако добавим към това и все още големите неизвестности около все още върлуващата пандемия от COVID-19, то основанията ни да вярваме тогава, че ще има сезон бяха по-скоро приемани за крайно оптимистични…

През изминалият уикенд, в последният петък на м. Юни 2021 беше официалното откриване на сезона в Слънчев Бряг на комплекс от заведения на плажа. Водени от бизнес интереси, щом те взимат решение да отварят през този уикенд, то можем да приемем, че това всъщност е реалният старт на сезон Лято 2021 – както за заведенията, така и за всички съпътстващи бизнеси – хотели, търговски обекти и други.

Сезонът до момента беше на принципа – ние го очакваме да дойде, а той така и не идваше… Това доведе до много трудно прогнозиране от страна на инвеститорите какъв точно сeзон да очакват като заетост и от там каква кадрова политика да предприемат (на какъв процент заетост да направят изчисленията за нуждата от наличен персонал).  Липсата на кадри от други години тази година, в комбинация с ефекта от пост-ковид ситуацията, в която се намираме се оказа като мощна вълна, която помете много планове и промени логиката на управление на бизнеси и процеси – вместо да се търсят туристи за да се запълват хотелски комплекси, се стигна до това наличието или липса на кадри да определя нивата на заетост, до които един комплекс ще работи…. тъжно, но факт.

По подобие на филма „Един пробит долар“, в който една сребърна монета спасява живота на Гари, който всички мислят за мъртъв, така и този сезон може да се окаже „доста по-жив“ от колкото много експерти го мислеха и това да доведе до много неприятни изненади….

Все още има шанс сезона да бъде спасен и в този смисъл по-успешен от сезон Лято 2020, но за целта трябват кадри, а такива няма. Там където ги има – има неоправдано високи очаквания за възнаграждения, които не почиват на бизнес логиката и това поставя пред много трудни решения управителите на хотели.

Много голяма част се преквалифицираха и сега успешно се развиват в бизнеси с целогодишна заетост. Несигурността около пандемията и възможни предстоящи рестрикции през есента, допълнително „наливат масло в огъня“ при вземане на решения за кариерно развитие на хиляди работещи в туризма през последните години.

И все пак за да завършим с нещо положително – дългосрочната прогноза за времето за м. Юли и Август е за прекрасно слънце и приятни летни температури, което е добра основа да планирате своята почивка още сега.

С удоволствие мога да препоръчам няколко хотела с различна концепция, които ще предложат решение за всеки вкус:

Ако търсите спокойствие и затворен комплекс, то вашият избор е хотел Невис Ризорт, к.к. Слънчев Бряг:

Home -Nevis – Nevis Resort

Aко сте фен на аквапарка и неговите атракциони, то тогава вашият изборе е хотел Аква Невис, к.к. Слънчев Бряг и Екшън Аква Парк:

Aqua Nevis Hotel

Разбира се, имам предложение за тези от вас, които са традиционалисти и предпочита да заложат на познатото, то тогава вашият избор е хотел Одесос, к.к.Златни Пясъци:

Park Hotel Odessos (odessos-hotels.com)

 

 

By Бойко Манев

Бойко Манев е ескперт в областта на туризма с над 20 години стаж в градски и морски хотели. Има над 50 успешно проведени обучения с над 1000 участници в България, Чехия, Белгия и Казахстан. Познат е също и с книгата си „Щом аз мога и ти можеш“, на издателство Сиела, която излезе през 2015 г. Книгата придоби популярност с това, че е първата книга в стил приложна психология, книга за успеха, написана от българин.

Вашият коментар