Конкурсната част на десетото издание на The Balkans International Wine Competition and Festival (BIWCF) премина в бляскава и уютна атмосфера, за която се погрижиха любезните домакини от Wines of Macedonia, Скопие. Освен оценяването на рекорден брой мостри от дванадесет държави, престижното международно жури обяви холандския винен експерт Пол Робърт Блом за „Винена личност на Балканите“, а сръбския съдия Игор Лукович – за новия председател на журито. Досегашният председател на журито – първият Master of Wine на Балканите Константинос Лазаракис ще бъде почетен председател на BIWC. Най-голямата награда в конкурса – Гранд трофеят за “Най-добро вино на Балканите”, Най-добрата изба на Балканите, спечелила най-много медали в конкурсната част, както и трофеите в отделните категории – ще бъдат връчени на бляскава церемония “Балкански винени оскари” в първата вечер на Фестивала в София – на 17 юни под открито небе във Виненото градче пред НДК от 20:00 ч. Богата музикална програма ще съпътства събитието.

По традиция, журито награждава една от избите участници в Конкурса от всяка държава с отличието Best of Show, за виното спечелило най-висок брой точки за съответната държава. Българското вино, спечелило статуетката в тази категория, събра цели 95 от максималните 100 точки според независимото жури – SM от Снежана Мутафчийска 2018, изба Roxs. Ето и останалите отличени:

Best of Show Albania
Merlot 2018, Belba Winery

Best of Show Bosnia and Herzegovina
Collection Cabernet Sauvignon & Merlot, 2018, Fazan winery

Best of Show Croatia
Prisbus Reserva 2018, Baraka winery

Best of Show Greece
Afoura Santorini Assyrtiko 2019, Anhydrous winery

Best of Show Kosovo
Grand Rahova Reserve 2019, Labi wines

Best of Show Montenegro
Stari Podrum Vranac 2013, Plantaze winery

Best of Show North Macedonia
Signature Merlot 2017, Grand Reserva, Chateau Kamnik

Best of Show Romania
Issa Sauvignon Blanc 2020, Crama La Salina

Best of Show Serbia
Dina Grasac Sparkling 2018, Vinarija Vinum

Best of Show Slovenia
Brut Seven Numbers, Puklavec & Friends

Best of Show Turkey
Asticus Mons Cabernet Sauvignon 2018, Chamlija

Организаторите не скриха удивлението си от перфектната организация на провелия се в периода 2-4 юни конкурс в столица на Северна Македония – Скопие.

„Запазвам спомен в сърцето си от топлото и професионално отношение на нашите партньори от “Wines of Macedonia”. Съпътстващата програма беше много интензивна и интересна. Имахме щастието да посетим 8 от най-добрите изби в страната, които ни посрещнаха с широко отворени врати. Нашите македонски колеги и приятели показаха на международното жури какво означава балканско гостоприемство, топлота и сърдечност. Виното е мост, който свързва народите, и всички в Скопие почувствахме това. Чакам с нетърпение да ги посрещнем и ние така на Фестивала в София”, споделя Галина Нифору, директор на BIWCF.

Именно тази топлота и приемственост стоят в основата и на наградата „Винена личност на Балканите“. Нейният носител – Пол Робърт Блом – популяризира балканското вино от 1964 г. Той е преподавател в Академия на виното за Централна Европа от 1977 до 2009 година. От 1978 г. е член на изпитната комисия на Академията. През 2008 г. получава наградата Register Vinoloog of the Wijnacademie HONORIS CAUSA – третият човек в Холандия, удостоен с тази награда.

„Останах приятно изненадан да получа такова уникално признание за 50-те години, в които промотирам и продавам балканско вино. Разнообразието от автентични авохтонни сортове грозде е неизчерпаемо. Откриете ли го, ще се изумите от съотношението цена-качество”, коментира Блом.

Не по-малко радостни емоции предизвика обявяването на новия председател на журито – Игор Лукович. Изборът му бе продиктуван от стремежа на организаторите да дават равен шанс на балканските страни да покажат най-доброто от света на виното и своя винен елит, в отношения на разбирателство и единство. Константинос Лазаракис MW – първият Master of Wine на Балканите, ще заеме длъжността на почетен председател на BIWC като продължи да развива международните отношения между страните на Балканите.

Игор Лукович е винен критик, съдия, автор на материали за вино и журналист от Сърбия. Главен редактор е на най-авторитетното списание за винена култура в Сърбия – Vino & Fino, и е сътрудник на много други медии, занимаващи се с вино и хранителна култура. Един от основателите на инициативата Wine Identity, която стои зад Салона на Виното в Нови Сад, Международния ден на Прокупац, множество конференции, семинари и състезания в Сърбия и околните страни. Той ще пристигне в София за Фестивала на 17 юни.

Всички наградени вина от Конкурса ще могат да бъдат дегустирани в специалната Златна шатра във Виненото градче пред НДК. Освен богатата програма и изключително щедрия избор на вина от целия балкански регион, гостите на Фестивала ще бъдат първите, които ще научат името на носителя на Гранд трофея, истинската кулминация на юбилейното издание на BIWCF!

Вашият коментар