Дълбоко в сърцето на Южна Африка е жива традицията за лекуване и гадаене, която е неразривна част от африканската култура и продължава да бъде уважавана както преди хиляди години. Необикновените умения на сангомите или шаманите са почитана алтернатива на съвременната медицина, а предсказанията им са удивително точни. Изчислено е, че днес има около 200 000 такива гадатели, които помагат на 84% от южно-африканското население.

Ролята на сангомите е разнообразна и те могат да бъдат разделени на две основни категории, въпреки че в никакъв случай не са строго разграничени. Основният вид сангоми са наследствени гадатели, които общуват с предците, като обикновено изпадат в транс, за да предскажат бъдещето. Вторият тип сангоми са знахари или лечители, които използват традиционни методи, за да лекуват болните, и не са спохождани от предците. Но тези граници в много случаи са размити, тъй като наследствените гадатели често са и знахари и се съветват с предците за напътствия при лекуването.

Начинаещите започват обучението си, като издържат на „посветителскта болест“. Това дава знак, че предците или духовете на починалите са ги посветили в занаята им. Връзката между начинаещия и предците се засилва през възстановителния период от болестта и човекът приема нова идентичност и роля в живота.

Наследствената връзка е изключително важна за леченията и тълкуванията, които ще направят сангомите, тъй като според вярванията предците са пратеници на по-висшата сила – „Върховното същество“ – и играят роля на връзка между божеството и човека. Сангомите от своя страна стават „говорители“ на оракулите и изпълняват техните инструкции по почти същия начин, както сибилите от римски времена предават пророчествата на Аполон.

Предаването на предсказанията има основна социална и политическа функция, защото пророчествата осигуряват поле за дискусии по въпроси, които иначе са табу или политически опасни. Предсказанията обхващат най-различни въпроси – от състоянието на реколтата и времето до лични и здравословни проблеми. Сангомите твърдят, че болестите се дължат на една от три основни причини – предците, магьосничество или „замърсяване“ (например менструация или аборт). След като източникът на болестта бъде установен, процесът на лечение може да започне.

Състоянието на транс, в което изпада гадателят, обикновено е централната част от процеса на предаване на пророчеството. Това състояние се постига чрез най-разнообразни ритуални методи, включително ритмично барабанене, пляскане с ръце и танцуване, вдишване на изпарения от лековити билки като например емфие, горене на тамян. Облеклото на сангомите също е много важно. Те задължително носят поли- като белите сангоми, трябва да носят поли с лъв. Зара Атанасова бе избрана за бяла сангома.

След като изпаднат в транс, сангомите обикновено започват да треперят и дишането им се учестява, докато предците влизат в телата им. В резултат от ритмичните ритуали настъпва хиперстимулация на тялото, а неравномерното дишане предизвиква хипервентилация. Смята се, че тези две състояния „отварят“ тялото и духа, за да бъде осигурен достъп за предците.

Зара Атанасова е единствената българка, която бе избрана да премине обучението за сангома и да извършва дейността на сангома в родната ни държава. В момента Атанасова е в Африка, а обучението и трае 2 месеца.

За да стане сангома Зара Атанасова е преминала на предварително обучение,като нейната учителка се допитала до висшите сили – дали тя е достойна за тази титла и дали и се отдава да бъде призната за сангома. В Африка сангомите имат удостоверения и разрешително, тъй като те са най-уважавани от населението там. Дори и най-страшните племена в Африка, след като видят сангома (разбира се по гривната,която всяка сангома има) им се покланят и започват да им пляскат, в знак на уважение.

Друг интересен факт за сангомите е,че те нямат право да бъдат докосвани от чужди хора- освен от съпруг, деца,роднини. Смята се,че след като се докосват до други хора, така те взимат тяхната негативна енергия и силата им спада.

Също така една сангома няма право да бъде интимна с повече от един мъж до края на живота си. Тя трябва да има интимни отношения само с един мъж, който да стане нейн съпруг. Казва се,че ако една жена е интимна с повече мъже, тя взима лошите енергии,клевети и др. на цялото семейство на мъжа. Точно поради тази причина е забранен секса с повече от един мъж за сангомите.

Целта на сангомите е да премахват лоши и черни магии и да „изкарват“ лошите духове, които обсебват хората.

Зара е подложена на множество изпитания. Макар и в най- страшната държава, където всички в 18:00ч. си лягат,нямат улично осветление и е супер страшно, тя продължава своето обучение и е готова претърпи всичко,за да изкара обучението си до месец май.

Вашият коментар