Първата статия за 2021 г., на която избирам да насоча вниманието ви, сте ВИЕ и СЕБЕ СИ. Това време на годината обикновено е време за решения и повечето от нас искат промяна или търсене на нещо НОВО.

Има няколко много важни въпроса, на които първо трябва да си отговорите:

Готови ли сте наистина за промяна? Ами ако тази промяна започне от вас?

Това е може би нещо, което вече сте чували в днешната реалност, но всъщност разглеждали ли сте това като възможност? Наистина ли уважавате достатъчно себе си, за да го направите?

Да уважаваш себе си е много по-трудно, отколкото да уважаваш другите.

Защо това е така? Това е така, защото сте постоянно със себе си – 24 часа, 7 дни в седмицата. Трябва да се съгласявате с всяко действие, което предприемете, с всяко обещание, което давате, и с всяка ваша дума, и по-важното – да се придържате към него.

Няколко пъти в кариерата ми бях свидетел как нарушено обещание или думи, изречени по неподходящ начин, всъщност могат да разрушат репутацията и влиянието на човек, изградени в продължение на месеци или години. Бъдете внимателни към какво се ангажирате и знайте променливите, които могат да повлияят на крайните резултати. Винаги давайте ясни обяснения, за да се предпазите от това да останете неразбран!  Не обещавайте и не лъжете за нещо, което не можете да изпълните, като обещание. Лъжата води до никъде. „Можете да заблуждавате някои от хората през цялото време и всички хора от време на време, но не можете да заблуждавате всички хора през цялото време“ Ейбрахам Линкълн.

Запитвали ли сте се защо не се приемате сериозно от другите? Може би те не обръщат внимание на действията ви и не уважават вашето мнение. Вашите действия или по-често вашата пасивност ви поставя в положение, когато трябва да възстановите доверието и уважението си, ако искате да бъдете уважавани като професионалисти във вашата област. Запитайте се дали сте направили това, за което сте се ангажирали, преди да поискате от вашите служители или приятели да положат допълнителни усилия. Опитайте се да усетите какво е да изминете една миля в обувките им, преди да изисквате от тях да правят все повече и повече всеки ден.

               Това не е лесна задача, още повече, ако вече сте преминали границата … Не се отказвайте – всичко е възможно. Вие имате силата и промяната започва с ВАС.

Един съвет: Преди да кажете нещо – МИСЛЕТЕ и ПРЕМИСЛЕТЕ! Не правете нещо, за което може би ще съжалявате по-късно. Бъдете отворени, бъдете толерантни и преди всичко бъдете честни! Да се ​​уважаваш означава да уважаваш и другите. Уважавайте различните хора, мнения и обмислете какво правите и как взаимодействате с другите. Откроявайте се от тълпата с това, което имате да кажете, а не защото сте облечени с къси панталони на гала вечеря в посолството …

Може да похарчите хиляди долари за дрехи и пак да не бъдете уважавани. Не е това, което сте похарчили за вас – това е как други ви приемат!

В днешно време казваме много за начина, по който се обличаме и имаме като поведение, в комбинация с добри комуникативни умения вие бихте могли да станете Победител! Комбинациите от тези фактори са важни и ако пропуснете някой от тях, не сте в състояние да постигнете истинския си потенциал, така че бъдете нащрек през цялото време и първо уважавайте себе си и след това помолете другите да ви уважават!

By Бойко Манев

Бойко Манев е ескперт в областта на туризма с над 20 години стаж в градски и морски хотели. Има над 50 успешно проведени обучения с над 1000 участници в България, Чехия, Белгия и Казахстан. Познат е също и с книгата си „Щом аз мога и ти можеш“, на издателство Сиела, която излезе през 2015 г. Книгата придоби популярност с това, че е първата книга в стил приложна психология, книга за успеха, написана от българин.

Вашият коментар