Смяната на сезоните винаги е деликатно време, което идва с комбинация от емоции и промени в тялото. От една страна, първите лъчи на пролетното слънце могат да повишат настроението ни, давайки ни вълнуващото очакване на топлите месеци. От друга страна, първите няколко седмици на адаптация могат да бъдат трудни за тялото, тъй като то става по-податливо на настинки, алергии, а усещането за хронична умора изобщо не е нещо необичайно…

Това, разбира се, се отразява и на самочувствието ни! Подобно на цъфналите дървета, ние искаме да изглеждаме и да се чувстваме възможно най-добре с наближаването на лятото, но това може да не е така, ако постоянно имаме подпухнали очи и течащ нос. 

Ето няколко идеи за вкусни и здравословни храни, които помагат да се справим с пролетната умора, които лесно можем да си набавим с онлайн поръчка на хранителни стоки.

Храни с Д-рибоза

Според проучване на Центровете за фибромиалгия и умора в Далас, САЩ, Д-рибозата, получена от естествени източници, помага за увеличаване на клетъчния енергиен синтез в скелетните и сърдечните мускули. Следователно, това води до подобряване на съня, енергията, умствената концентрация, благосъстоянието и успешно помага за облекчаване на хроничната умора. 

Това е ключов компонент на някои генетични материали и съставлява част от рибофлавин или витамин В2, който тялото ви използва, за да произвежда енергия.

Половин чаша спанак съдържа 0,21 милиграма, шест стръка аспержи 0,13 милиграма, а 1/2 чаша броколи 0,10 милиграма Д-рибоза. 

Тиквени семена

Само шепа от тези супер семена е чудесен начин за борба със следобедната умора и стреса. Тиквените семки са един от най-добрите източници на магнезий, желязо и протеини, които можете да ядете. Те също са пълни с аминокиселината триптофан, която помага в борбата с напрежението. 

Насладете се на малка шепа сурови тиквени семки следобед като лека закуска следващия път, когато имате желание за захар или нужда от кофеин. Нека тези малки противовъзпалителни семена ви захранват през целия ден! А и с тях много по-лесно ще преминете през първите дни от пролетта, гарантирано.

Спирулина

Водораслото спирулина е с по-високо съдържание на протеини и аминокиселини спрямо всички други морски водорасли. Истинската спирулина повишава нивата на желязо в организма, витамините от група В, магнезия и е пълноценен протеин. Високото антиоксидантно и хранително съдържание помага за борба със стреса, понижена енергия и внася баланс в тялото. 

Около една супена лъжица (3 чаени лъжички) ще ви осигури 150 процента от дневните ви нужди от витамин В12, 90 процента от дневните ви нужди от желязо и 6 грама протеин (под формата на прах, а не на таблетки). Купувайте от качествени източници, за да сте сигурни, че избягвате замърсяванията и използвайте спирулината в смутита, където лесно може да бъде „маскирана“ с банан, фурми, плодове или някакъв здравословен подсладител.

Банани

Бананите са уникален плод, когато става въпрос за насърчаване на енергията. Ако ги избягвате заради съдържанието на захар, много грешите. Тези плодове са пълни с разтворими фибри, които забавят отделянето на захари в кръвта. Тъй като те са с високо съдържание на магнезий и витамини от група В, също помагат за стабилизиране на кръвната захар и насърчават спокойствието на ума. 

Бананите осигуряват постоянен поток от енергия, което е една от причините толкова много спортисти да ги ядат преди тренировка. По природа те са нишестени, така че им отнема повече време за смилане от повечето плодове. С това ви помагат да останете по-сити за по-дълго. 

Изберете леко петнисти банани, които са по-лесно смилаеми. Яжте ги самостоятелно и им се наслаждавайте като първо хранене за деня, за да можете да използвате естествените им захари и сложни въглехидрати за енергия часове наред.

Ако ви се хапва нещо вкусно и полезно, може да поръчате храна за вкъщи от foodpanda.

Вашият коментар