Продължават срещите на председателя и зам.-председателя на ПП „Републиканци за България“ Цветан Цветанов и Павел Вълнев във Вашингтон. През днешния ден двамата проведоха среща с конгресмен Дина Тайтъс от Демократическата партия. Конгресмен Тайтъс е от гръцки произход и е много добре запозната с динамиката на политическите отношения в Югоизточна Европа и Източното Средиземноморие. Член е на Комисията по външна политика и Комисията по вътрешна сигурност в Камарата на представителите. Двете страни обмениха мнение по политическите процеси и предизвикателствата в региона.

Беше постигнато съгласие, че регионалното сътрудничество следва да се изгражда на базата на демократични съюзи и взаимодействие. Цветан Цветанов и Павел Вълнев представиха основните аспекти на външнополитическата платформа на ПП „Републиканци за България“, акцентирайки върху важността на развитието на трансатлантическите отношения. Включването на Гърция в Инициативата „Три морета“ би дала добра възможност за по-широк регионален обхват на инициативата, респективно по-добра ефективност при изпълнение на поставените цели. От своя страна Павел Вълнев представи бизнес-климата в региона и необходимостта от по-силно присъствие на американски инвестиции, като гарант за демократично развитие на държавите от Западните Балкани. Конгресмен Тайтъс изрази увереност, че тази първа среща е само началото на едно добро и ползотворно бъдещо сътрудничество.

По-късно през деня Цветанов и Вълнев имаха среща със Стивън Бланк, старши съветник към американския Институт за мир и старши изследовател към Института за изследване на външната политика. Бланк има над 40-годишен стаж като експерт по Русия, автор на множество изследвания в областта на руската външна политика и използването на руските енергийни проекти като средство за влияние върху демократичния свят. По време на срещата беше обсъдено изключително бързото строителство на „Турски поток“ в България и забавянето с над 10 години на три пъти по-късия като дължина интерконектор Гърция – България, който би допринесъл за реалната диверсификация на газовите доставки за България.

Вълнев и Цветанов имаха среща и със Стивън Никс, директор за Евразия в Международния Републикански Институт, по време на която представиха политическата платформа на ПП „Републиканци за България“. Цветан Цветанов запозна американската страна и с темите и заглавията в новия справочник на Евро-атлантическия център за сигурност „България и светът 2020“. Сред основните теми са регионалната сигурност в Черноморския регион, 5G и сигурността на страните от НАТО, имиграционни политики и предизвикателства и други.

Източник: Републиканци за България

By Християн Гьошев

Християн Гьошев е главният редактор на сайта Bulgarianews.bg. Автор е на редица материали, отразяващи светския живот в България. Пиар е на едни от най-популярните светски личности, както и на няколко от най-уважаваните бизнесмени. Собственик и организатор е на светските награди ,,Знаменитост на годината” и на конкурси за красота и е инициатор на множество благотворителни и културни събития.

Вашият коментар