От днес до 3 февруари в страната се провежда специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение.

Oнлайн проверка на глоби. Проверка на задължения по СУМПС или електронен фиш.

Наложиха ми глоба. Съставиха ми акт. Наказателно постановление. Оспорване на административен акт. Какво да правя?

Тя е с два акцента: в населените места екипи на Пътна полиция ще бъдат разположени на места с интензивен трафик и край пешеходните пътеки, особено в пиковите часове за движение. Те ще следят за правилното пресичане от страна на пешеходците и недопускане на отнемане на предимството им от водачите на превозни средства, както и за изискването да не се ползват мобилни телефони от шофьорите без „хендс фри“.

Вторият акцент е в засилването на контрола на скоростните режими в извън населените места. Техническите средства ще бъдат разположени на пътищата от първи, втори и трети клас. съобщи на брифинг гл. инспектор Николай Крушарски от отдел „Пътна полиция“, ГДНП.

Засилени остават и проверките за недопускане на управление на МПС от неправоспособни и водачи, употребили алкохол или наркотични вещества, както и за наличие на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“.

Крушарски обобщи  и резултатите от проведената през миналата седмица операция. От 22 до 27 януари са проверени 35 304 моторни превозни средства и 41 681 водачи и пътници. Установени са 1233 случая на неизползване на обезопасителни системи, 15 950 случая на нарушения на скоростните режими в населените места и 11 052 – извън тях.

637 пешеходци са били санкционирани за неправилно пресичане, а 104 водачи – за отнемане на предимството на пешеходци.

By Християн Гьошев

Християн Гьошев е главният редактор на сайта Bulgarianews.bg. Автор е на редица материали, отразяващи светския живот в България. Пиар е на едни от най-популярните светски личности, както и на няколко от най-уважаваните бизнесмени. Собственик и организатор е на светските награди ,,Знаменитост на годината” и на конкурси за красота и е инициатор на множество благотворителни и културни събития.

Вашият коментар