В офиса на ПП „Републиканци за България“ – Кюстендил, получихме множество сигнали за замърсяване с отпадъци около моста, свързващ селата Ямен и Четирци, които е възможно да са нарушили конструктивната цялост на съоръжението и да причинят сериозни последствия върху живота, здравето и имуществото на използващите го.

Мостът е изграден от община Невестино с цел пряк достъп между селата Ямен и Четирци, но тъй като от построяването му, до момента не са извършвани дейности по системно почистване и поддържка на коритото на реката от паднали клони, дървета и битови отпадъци, придошлите води на река Струма затлачиха основите на моста с дървесни и битови отпадъци, създавайки ситуация наподобяваща тази от ВЕЦ „Своге“.

Възможно е същите да са повредили инженерно-техническата конструкция на съоръжението.

Във връзка с получените сигнали, днес изпратихме сигнал до кмета на община Кюстендил Петър Паунов и директора на РИОСВ– София Ирена Петкова.

Реакцията от страна на РИОСВ не закъсня и се свързаха с временно изпълняващия областен координатор за Кюстендил на Републиканци за България инж. Иво Чивийски, който беше поканен да присъства на проверката на мостовото съоръжение. На място бе установено, че съоръжението е компрометирано. От едната страна липсват парчета от конструкцията на моста, които са отнесени от водата и това е довело до нарушаване на целостта му.

Установено е, че мостовото съоръжение не може да се ползва по предназначение и е опасно за хората, които преминават по него.

Представители на РИОСВ са съставили констативен протокол на община Невестино, в който е констатирана нарушена цялост на моста и е съставено предписание за почистване на отпадъците, веднага след като спадне нивото на реката.

От Републиканци за България призоваваме компетентните органи в Република България да извършват системни почиствания на речните корита, за да се избегнат подобни и по-лоши ситуации, които застрашават живота и здравето на населението.

Източник: Републиканци за България

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Bulgarianews.bg

Харесайте нашата фейсбук страница!


This will close in 15 seconds

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com