В резултат на падналите количества дъжд през последните дни на територията на страната и решенията за изпускане на водни количества от язовири, наблюдавайки семейства, които изгубиха домовете, животните и поминъка си, от Републиканци за България изчерпахме доверието, с което подходихме към компетентните органи.

Важен етап при управлението на кризи е, недопускането им. Не разбираме причините, поради които изпълнителната власт взе решение за изпускане на воден обем от язовири, в период на проливни дъждове, а не извърши това преди появата им.

Вместо язовирите да бъдат контролирано и безопасно изпуснати поне седмица преди очакваните дъждове, това се случи по време на валежите, които препълниха коритата на реките. По този начин в реките едновременно се изляха падналите количества дъжд и изпуснатата от язовирите вода.

Този пореден провал при управлението на водите от страна на Министерство на околната среда и водите и Министерство на регионалното развитие и благоустройството, ясно демонстрира липсата на каквато и да било стратегия и политика в сектора. Подобна „политика“ за управление на водите е точно обратна на необходимата за постигане на балансирано управлението на водните потоци, както и предотвратяване на бъдещи бедствия.

Считаме за подигравка с бедстващите български граждани и появилата се публична информация, че Агенцията за социално подпомагане ще започва да приема заявления за подпомагане с 375 лв. на пострадалите от природните бедствия, в това число наводненията и следващите ги срутищни и свлачищни процеси.

При всеки проливен дъжд ситуацията се повтаря, наводнения, свлачища, затворени пътища, бедстващи семейства, а до преди няколко седмици се обясняваше на обществото за пресъхващи язовири и очакваща ни водна криза. Междувременно с падналото количество дъжд и излезлите от коритата си реки, сме свидетели и на огромни маси със смесени опасни отпадъци плаващи по речните течения и застрашаващи здравето на населението, пример за който са количествата отпадъци по течението на река Искър, достигнали стената на ВЕЦ Своге. Проблемите са ясни, видна е и пълната абдикация на отговорните институции за справянето с тях.

Подобни времена на бедствия, показват връзките в природата и грешките при планирането и реализирането на инфраструктурни проекти. Компрометирани са основни пътни участъци, залети са населени места в Софийско, Пернишко, Бургаско и Благоевградско. Река Места подкопа главния път между Банско и Гоце Делчев, а движението е ограничено в едното платно на пътя с риск за живота на преминаващите го. Подобна е и ситуацията в Искърското дефиле, където река Искър подкопа пътя в участъка срещу Гара Бов.

Този път сред гражданите на най-засегнатите райони в Югозападна, Източна и Северна България жертви нямаше, но ако не се предприемат спешни и адекватни мерки, ситуацията ще се повтори и такива може да бъдат дадени.

Населението на Република България заслужава да бъде защитено от природни бедствия и на тях трябва да бъде гарантирана адекватна защита и помощ при появата на такива.

Заради това от ПП „Републиканци за България“ настояваме:

1. Държавата да предприеме действия по изменение на нормативната уредба, с които да гарантира, че част от дължимите данъци за движимо и недвижимо имущество, ще се разходват от общините за застраховката им. По този начин, при възникване на материални щети от неумишлен характер или резултат от повреда, следствие на природни бедствия, всеки един български гражданин ще знае, че неговата собственост е защитена под някаква форма от държавата;

2. Държавата да предприеме постоянни действия по почистване на всички речни корита, включително от съществуваща дървесна и храстова растителност и отпадъци;

3. Държавата да съобразява всяко едно изпускане на язовир, с метеорологичната прогноза и кумулативния ефект, който ще окаже върху водните течения;

4. Държавата да се намеси и окаже помощ на бедстващите български граждани, като осигури както подслон, така и адекватна помощ за възстановяване на нанесените материални щети по домовете им.

Източник: Републиканци за България

Вашият коментар