Между 1 000 и 20 000 лв. глоба за незаконно събиране и търговия с трюфели, предвижда проектозакон за трюфелите, публикуван за обществено обсъждане.

Санкциите ще варират спрямо средните цени на отделните видове трюфели и изискванията на браншовите организации за отделните видове нарушения и спрямо тежестта им, пише в мотивите към законопроекта.

Предвиждат се административни наказания за унищожаване на естествени находища на трюфели, за осъществяване на дейност със забранени методи, забранени средства, в забранено време, забранено място, съответно за изкупуване, търговия и преработка на неузрял трюфел или такъв добит без надлежно разрешително.

Така например, ако физическо лице уврежда естествените находища на трюфели ще се наказва с глоба в размер от 1 000 до 2 000 лева, а предметът и средствата на нарушението се отнемат в полза на държавата. Ако нарушението се прави от търговец глобата може да скочи до 3000 лева. Който пък извършва изкупуване, търговия, обработка, съхранение или транспортиране на трюфели в нарушение на разпоредбите ще се наказва с глоба в размер от 3000 до 5000 лева. За юридически лица имуществената санкция за тези нарушения може да достигне 10 хил. лв., а при повторно нарушение в рамките на две години и 20 хил. лева. За нарушители ще следят от администрациите на Изпълнителната агенция по горите и Регионалните дирекции по горите, предвижда законопроектът.

By Християн Гьошев

Християн Гьошев е главният редактор на сайта Bulgarianews.bg. Автор е на редица материали, отразяващи светския живот в България. Пиар е на едни от най-популярните светски личности, както и на няколко от най-уважаваните бизнесмени. Собственик и организатор е на светските награди ,,Знаменитост на годината” и на конкурси за красота и е инициатор на множество благотворителни и културни събития.

Вашият коментар